blog o byciu damą, która daje radę

Przechowywanie żywności w lodówce bez tajemnic

Przechowywanie żywności w lodówce bez tajemnic

Podobno kuchnia to serce naszego domu. A jeżeli kuchnia jest sercem, to jedną z jego komór (i to całkiem sporą) jest LODÓWKA. To jakże przydatne urządzanie AGD często sprowadzane jest do roli większej szafki, która zajmuje miejsce i chłodzi. A niesłusznie- odpowiednio konserwowana i przede wszystkim właściwie użytkowana sprawi, że żywność posłuży nam dłużej, ale także, w bardziej metafizycznym wymiarze-  pomoże stworzyć dom i styl życia naszych marzeń. Poniżej podpowiedzi, dzięki którym przechowywanie żywności w lodówce będzie łatwe i skuteczne. 

  1. Rozmieść żywność w odpowiednich obszarach lodówki

Wbrew powszechnym przyzwyczajeniom, które wiele osób wynosi z czasów studenckich, nie jest wszystko jedno, co gdzie włożysz do lodówki, byle się zmieści i drzwiczki się domykają. Okazuje się, że poszczególne obszary lodówki mają różną temperaturę, a co za tym idzie – lepiej lub gorzej nadają się do przechowywania różnych rodzajów żywności. Poniżej krótka ściąga, dzięki której już dziś możecie zwiększyć żywotność jedzenia w lodówce:

Górna półka – to miejsce w którym panuje temperatura ok. 8 stopni. Przechowuj tutaj przetwory, jedzenie w słoikach oraz gotowe obiady. Zupę, którą zjesz następnego dnia, lub resztki z niedojedzonej zapiekanki.

Druga półka – tutaj temperatura wynosi ok. 5 stopni. W takiej atmosferze najlepiej czuje się nabiał – sery, śmietany i jogurty.

Półka nad szufladami– tu jest najzimniej – panuje tutaj temperatura ok. 2-3 stopni. Umieść tutaj mięso i ryby.

Szuflady – to miejsce, w którym dobrze czują się warzywa i owoce. Temperatura ok. 8 stopni to idealne warunki dla ich dłuższej świeżości.

Drzwi – na drzwiach lodówki dobrze czują zimne sosy (ketchup, musztarda, majonez) oraz napoje. Spokojnie można trzymać tutaj także jajka. Panujące tutaj 10 stopni to dobre środowisko dla tych artykułów.

Łapcie graficzkę z rozpiską:

źródła ikon: snowflake, applejar, fish yoghurt grape carrot ham cheese pot milk, mustard via flaticon

2. Dbaj o czystość lodówki

To zabawne ile osób maniakalnie czyści lady w swojej kuchni, dezynfekując je niemal codziennie oparami chemicznymi, przy których chmura z Czarnobyla może się schować. Jednocześnie wielu z nas nie stosuje takiego czystościowego rygoru w odniesieniu do swojej lodówki. Wiele osób myje to miejsce tylko z okazji świąt, wychodząc z założenia, że częściej nie potrzeba. Badania dowodzą, że bardzo niesłusznie – próbki pobrane z szuflad losowo wybranych 30 domowych lodówek wykazały, że znajduje się na nich nawet do 129000 jednostek tworzących kolonie bakterii. A Ty trzymasz tam sałatę. I szpinak. I karmisz tym dzieci. I siebie. I innych. No dramat!

Dlatego warto wprowadzić czyszczenie lodówki do swojego grafika sprzątania. Warto przetrzeć półki i szuflady raz w tygodniu podczas przeglądu jej zawartości, oraz przynajmniej raz w miesiącu gruntownie wymyć całe jej wnętrze. Wiem, to nie jest najmilsze zajęcie pod słońcem. Ale o wiele milsze, niż dzielenie się szpinakiem od rolnika z kolonią bakterii, której liczebność przewyższa ilość kolonistów na statku Covenant z ostatniego Alien’a. Tylko o tym pomyśl, nic więcej nie mówię.

3. Myj odpowiednimi środkami, myj w odpowiedni sposób

Czym myć lodówkę? Tutaj mamy całe pole do popisu. Z pewnością warto spróbować uniwersalnego środka do czyszczenia czyli woda + płyn do naczyń. Brzmi banalnie ale to jeden z najbardziej skutecznych środków czystości. Nasze babcie myły nim okna, kamieniarze polecają go jako genialny środek do mycia płyt nagrobnych i mało który specyfik jest tak dostępny i tak przyjazny dla naszych dłoni.

Na youtubeowym kanale na temat sprzątania Clean My Space (który btw. bardzo Wam polecam) mamy nawet całe poważne video jak sobie taki środek przygotować (z proporcjami i WSZYSTKIM!)

Ale na tym nasz arsenał się nie kończy. Mamy mleczka, mamy spray’e, mamy naturalne czyściki w postaci woda + ocet.  Znajdź to, co najskuteczniej działa i do dzieła!

Jak myć lodówkę?

Najlepiej dokładnie 🙂 Nie no, podejdźmy do tematu poważnie. Generalnie najlepiej sprawdza się podejście – wywal wszystko na blat, rozmróź lodówkę, wyczyść wybranym przez siebie środkiem czystości i osusz. To nie jest wielka filozofia i każdy z takim zadaniem sobie poradzi. Nawet średnio ogarnięty student pierwszego roku informatyki, który właśnie wyrwał się spod opiekuńczych skrzydeł mamusi i musi teraz zarządzać lodówką pełną słoików od niej. Acha! nie zapomnij o odpływie! Na tylnej ścianie lodówki powinna być taka mała dziurka odprowadzająca wodę. Czyść to miejsce regularnie- jeżeli się zapcha w lodówce będzie zbierać się woda!

źródło: http://agdlab.pl

Potem przychodzi moment nieco trudniejszy. Wielkie wybory. Jogurcik którego data ważności upłynęła wczoraj. Wywalać? Nie wywalać? Przecier pomidorowy z odrobiną pleśni na wieczku. Ale w głębi jest naprawdę ok – wywalać? Przejrzyj całą zawartość i pozbądź się artykułów nienadających się do spożycia. Zgromadź je w jednym miejscu i zrób zdjęcie. Spójrz na nie i zastanów się ile kasy właśnie poszło do śmietnika. Polecam zawiesić takie zdjęcie na drzwiczki już umytej lodówki jako smutna przypominajka, że raz- do wypłaty pozostało jeszcze trochę dni a dwa – tych pieniędzy już nigdy nie odzyskasz. Niech to będzie Ci kagankiem oświetlającym przyszłe wybory w Biedronce!

Następnie wielkie układanie. Zastosuj się do naszej obrazkowej ściągi i poukładaj żywność we właściwy sposób.

przechowywanie żywności w lodówce

4. Przechowuj mądrze

Włóż do szuflad papierowe ręczniki. Dzięki temu wilgoć z warzyw i owoców zostanie odprowadzona a one dłużej pozostaną świeże.

Używaj pojemników szklanych i porcelanowych zamiast plastikowych. Szkło nie wchodzi w reakcję z żywnością, nie wchłania zapachów i kolorów i nie zmienia smaku jedzenia. Dobrze izoluje bakterie od żywności. Bardzo łatwo też szklane pojemniki domyć. Wprawdzie ich zakup wiąże się z pewną inwestycją, warto jednak zaznaczyć, że szklane pojemniki służą dłużej – ząb czasu o wiele szybciej odciska się na plastiku.

Wędlina w pojemniku próżniowym lub pergaminie. Dzięki tym rozwiązaniom wędliny dłużej będą świeże i nie stracą walorów smakowych.

Po otworzeniu czegoś zrób naklejkę z datą otwarcia. Ile razy zdarzyło Ci się wąchać mleko z przestrachem, czy można zabielić nim właśnie sporządzoną filiżankę kawy?  Trzymaj przy lodówce długopis i wyrób sobie nawyk zapisywania dat otwarcia produktów, które masz w lodówce. Na mleku często można zapisać tę datę samym długopisem. Na innych produktach możesz przykleić samodzielnie sporządzoną naklejkę. To zdecydowanie ułatwi Ci trudne wybory.

Czego nie trzymać w lodówce?

Pomidor i ogórek tracą w lodówce swój smak.
Cebula szybciej wiotczeje i staje się gumowa. (trzymaj w suchym, zaciemnionym miejscu)
Czosnek traci swój aromat.  (trzymaj w suchym, zaciemnionym miejscu)
Ziemniaki stają się słodkie (trzymaj w suchym zaciemnionym miejscu)

5. Regularnie przeglądaj zawartość lodówki.

Pamiętasz ćwiczenie z robieniem zdjęcia rzeczy, które wywalasz z lodówki i uświadomienia sobie, ile pieniędzy trafiło do kosza? Warto zadbać o to, by był to eksces jednorazowy. Raz w tygodniu, najlepiej w weekend przejrzyj lodówkę. To naprawdę zajmuje 15 minut. Zobacz, co masz otwarte, zobacz, co wkrótce przestanie być dobre do spożycia. Wymyśl jadłospis na przyszły tydzień w oparciu o to, co już masz i co trzeba zjeść. To pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze ale też poczuć się jak taki super bohater domu. Bardzo lubię to uczucie, że zużyłam wszystko co mogłam zużyć i nic się nie zmarnowało. Normalnie widzę jak moja Babciunia patrzy na mnie z uznaniem i uśmiecha się szeroko mówiąc, że kurde “dobra robota!”. Bezcenne.

Dajcie znać w komentarzach, jakie są Wasze lifehacki i super sposoby na przechowywanie żywności.

WIEDZA

Jak wyczyścić odpływ w lodówce

Jak przechowywać warzywa

Przechowywanie wędlin 

Pojemniki plastikowe i szklane



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


%d bloggers like this: